Wat is Wi-Fi? Draadloos internetten kan niet zomaar. Om lekker op de bank zonder snoer over het internet te kunnen surfen heb je techniek nodig. Een van de technieken die je kunt gebruiken om draadloos te internetten is Wi-Fi. Wi-Fi is geschikt om over korte afstanden draadloos gegevens uit te wisselen met een toegangspunt tot het internet. Wi-Fi wordt vooral gebruikt om thuis of op je werkplek zonder snoer draadloos te internetten.
Een Wi-Fi toegangspunt wordt vandaag de dag in de meeste gevallen standaard meegeleverd met je internet verbinding. Neem je dus ADSL, kabelinternet of glasvezel thuis dan krijg je van je provider een WiFi toegangspunt meegeleverd. Dit toegangspunt, ook wel incorrect modem genoemd, moet geplaatst worden op korte afstand van de plek waar je internet signaal je huis binnen komt. De meterkast is een ideale plek om je toegangspunt voor draadloos internet te installeren. Vanaf de plek waar het internet signaal je huis in komt moet je vervolgens een kabel trekken naar het toegangspunt. Dit toegangspunt zal het internet signaal vervolgens via Wi-Fi verder verspreiden.
Naast Wi-Fi thuis wordt ook in veel publieke gelegenheden draadloos internet door Wi-Fi aangeboden. Op het station, in de trein, bij de MacDonalds, op steeds meer plekken kun je via Wi-Fi draadloos internetten. In sommige gevallen is het gratis om via andermans verbinding te internetten. In sommige andere gevallen moet je een kleine vergoeding afdragen om draadloos te internetten in publieke gelegenheden.
Hoe werkt een Wi-Fi verbinding
Nu een iets ingewikkelder vervolg op de vraag ‘Wat is Wi Fi?’. De techniek achter wi-fi gaat namelijk veel verder. Wi-fi is een eigenlijk een certificatielabel voor draadloze netwerk producten. Wil een product het wi-fi logo mogen dragen dan moet het product werken volgens de internationale standaard voor draadloos ethernet. Deze standaard heeft als code IEEE802.11 gekregen, soms zie je deze code staan op wi fi producten.
Wi-Fi producten die volgens de draadloos ethernet standaard hun werk doen vind je terug op frequenties in de 2,4 of 2,5 GHZ banden. Deze frequenties mogen zonder verdere licentie gebruikt worden en storen geen andere communicatie. De Wi-Fi alliance kijkt of producten het Wi-Fi logo mogen dragen. Een draadloos netwerk product mag pas het Wi-Fi certificaat dragen als een apart bureau eisen op prestatiegebied, op functioneel gebied en op interoperabiliteit heeft controleert. Vooral die interoperabiliteit is erg belangrijk. Zonder die eis zouden Wi-Fi producten in sommige gevallen niet eens met elkaar kunnen samenwerken.
De afkorting Wi-Fi heeft geen letterlijke betekenis. De Wi-Fi alliance betreurt zelfs het gebruik van deze naam. Liever spreekt men daar over draadloze netwerk apparatuur om draadloos te internetten. Wil je meer weten over Wi-Fi en de bron van bovenstaand artikel bekijken klik dan hier voor de Wikipedia pagina over wifi.